Spiritus

Vi har noget for en hver smag når det kommer til spiritus.

Inden for hver genre tilbyder vi et spændene udvalg og har også forslag til det man evt. blander i.

På vores hylder - og her på siden - kan du blandt andet finde:

Whisky, Rom, Cognac, Gin.

 

 

Whisky omkring 100 forskellige på hylden i butikken - her et udvalg:

Glen Allachie (Speyside)

Denne serie af aftapninger, som udgøres af syv forskellige single casks fra GlenAllachie, er alle specielt udvalgt af professionelle danske vin- og spiritushandlere, og serien er kun til salg i Danmark. Alle aftapninger er i fadstyrke, kun ca. 300 flasker per fad.

Isle of Arran Distillery

Efter mere end 150 års fravær, kom den legale destillation tilbage til øen Arran i 1995, da destilleriet Isle of Arran destillerede de første dråber kl. 14.29 den 29. juni 1995. Det sidste legale destilleri på Arran lukkede i 1836.

Det ualmindelige smukke destilleri Arran er beliggende i landsbyen Lochranza på den nordvestlige spids af Arran, og destilleriet er fortsat det eneste på øen. Whiskyen fra destilleriet modner på destilleriets egen grund i nogle helt unikke omgivelser. Whiskyen lagres på sherry- og bourbonfade.

 

Glen Dronach

Højlandsdestilleriet GlenDronach er ét af Skotlands ældste, og det kan trække en spændende historisk linje til de allerførste licenser, der blev udstedt til legal destillering i højlandet. Stifteren af GlenDronach var nemlig James Allardice, der var protegé af den herremand, der var direkte ansvarlig for lovgivningen i 1823. GlenDronach blev bygget få år efter, i 1825, men der har givetvis været produceret whisky på stedet længe inden den officielle registrering, da den første bygning på destilleriets grund er opført helt tilbage i 1771. Det er ”The Glen House”, som stadigvæk i dag ligger højt på grunden og majestætisk overvåger aktiviteterne på hele destilleriet. Bygningen, som har været hjem for flere af destilleriets managers gennem årene, blev oprindelig kaldt Boynsmill, men det blev omdøbt til ”The Glen House” af James Allardice.

Kilkerran

I 1872 blev det oprindelige Glengyle destilleri opført af William Mitchell, der var søn af Springbanks grundlægger Archibald Mitchell. Efter et ejerskifte i 1919 blev destilleriet lukket ned i 1925.
Campbeltown var engang Skotlands whiskyhovedstad med mere end 30 legale destillerier hen mod slutningen af 1800-tallet. Men ligesom mange andre destillerier måtte Glengyle overgive sig på grund af de katastrofale økonomiske forhold i kølvandet på 1. verdenskrig. Spiritusforbuddet i USA bidrog til en forværring af krisen, og i 1934 var der kun to destillerier tilbage i Campbeltown; Glen Scotia og Springbank.
Siden nedlukningen i 1925 har der i to omgange været gjort forsøg på at genstarte Glengyle. I 1941 og igen i 1957, men uden held.
I 2000 lykkedes det Hedley Wright, der også ejer Springbank, at købe bygningerne med det formål at reetablere destilleriet. Det tog fire år at finde det nødvendige udstyr og at få bygningerne renoveret.Destilleriet fik sit oprindelige navn Glengyle, men desværre er det på nuværende tidspunkt ikke muligt at tappe whiskyen under destilleriets navn. Der eksisterer allerede en blend med samme navn, hvorfor navnet Kilkerran blev valgt som navn for whiskyen fra Glengyle.Siden starten i 2004 er der kun tappet og frigivet nogle få eksemplarer, alle i yderst små mængder. I 2007 blev der frigivet en 3 år gammel single maltwhisky, og siden WIP-serien (Work in Progress) med:
WIP 1 i 2009 - WIP 2 i 2010 - WIP 3 i 2011 - WIP 4 i 2012 - WIP 5 i 2013 WIP 6 i 2014 og WIP 7 i 2015.
I august 2016 blev den første 12 år gamle singlemalt aftappet, altså den første 12 års siden 1925.

Teeling

Teeling-familien har lavet irsk whiskey siden 1782, da Walter Teeling åbnede sit whiskeydestilleri på Marrowbone Lane i Dublin. Dublin har traditionelt været hjertet af Irlands whiskeyproduktion. Historien om Irlands whiskeyproduktion er utrolig spændende og dramatisk og hænger i høj grad sammen med landets samhørsforhold til England på godt og ondt. Hele 37 destillerier havde røg i skorstenene i starten af det 20ende århundrede, men ét efter ét lukkede destillerierne og siden 1976 har der ikke været destilleret whiskey i Dublin - indtil nu! The Teeling Whiskey Distillery er det første nyåbnede destilleri i Dublin i over 125 år og Teeling-familien ser det som sin mission at bringe destillationskunsten tilbage til hjertet af Dublin!

Bourbon

er en amerikansk whiskytype. Den er opkaldt efter det gamle Bourbon County i Kentucky, USA, som oprindeligt dækkede det meste af Kentucky. Grundet whiskyens høje kvalitet fra dette område, brugte man navnet Bourbon whiskey som en kvalitetsbetegnelse, der så sidenhen er blevet en præcist defineret whiskykatagori

En bourbon skal være fremstillet i USA af minimum 51% majs, og være lagret på nye fade, der skal være fremstillet af amerikansk hvideg og brændes (forkulles) indvendig. Bourbon whisky kan i dag fremstilles i hele USA, men den fremstilles fortsat næsten udelukkende i staten Kentucky. Der er ingen minimumskrav på alder for en bourbon. Straight Bourbon skal være lagret i minimum 2 år.

 

GlenDronach 1993

Som noget helt særligt, har vi fået to flasker hjem, af denne specielle whisky. Prisen i butikken er 2.450,-

83907806_186905086004199_1411297807897198592_n

Destilleri: GlenDronach Single Cask PX Sherry Cask
Distilled: 21/05/1993 Bottled: 2019
Type: Single Highland Malt Whisky
Fad nummer/type: Cask no. 5965 - PX Sherry Cask
Alc. styrke: 55,2 %
Antal flasker: 717
Un-chillfiltered
Natural Colour
70 cl.
Andet: Et Single Cask KUN til Danmark - Whiskyen fremstår med en smuk dyb kastanjemørk farve.
I næsen fornemmes aromaer af kirsebær, chokolade og hasselnødder med fine noter af læder. I smagen kommer der toner af ingefær, kakao, valnødder og tobak

Arran - The Bothy (Quarter Cask) Batch 3 - 53,2%

Prisen i butikken er kr. 550,-

Arran--The-Bothy-Quarter-Cask-Batch-3--532

Whiskyen, der er udvalgt til The Bothy, er oprindelig lagret på ”1st fill” Bourbonfade, og er efterfølgende påfyldt Quarter Casks, hvor whiskyen har lagret i en periode på omkring 18 måneder.

Lagringen på mindre fade giver meget mere kontakt mellem whisky og fad, hvorfor modningen går hurtigere og er mere intens. Slutresultatet er en fuldfed maltwhisky med masser af vaniljesødme og dejlige krydrede toner med en masse friskkværnet peber.

Denne single malt Scotch whisky blev aftappet i september 2017 uden kulde filtrering eller tilsætning af  farve ved en naturlig fad styrke  på 53,2%

Der er tale om en "Limited Edition" på kun 13.800 flasker

Næse: En varm næse med toner af friske eg, maltede byg, sød kanel og cremet vanilje og let citrus

Smagen er sød, surt og krydret, smagen kombinerer med sukkerholdige ananasrør, strejf af citronsaft, skarpe grønne æbler, krydret egetræ og cremet vanilje samt et strejf af mandelristet brioche.

Finish: Lange, friske og lette aromatiske krydderier og sød citrustoner, med blomster noter.

Rom omkring 80 forskellige på hylden i butikken - her et udvalg:

Rum Nation

Rum Nation, blev grundlagt i 1999 og målet er at præsentere rom med sin helt egen unikke smag, styrke og karakter, der på bedste vis udtrykker oprindelsesstedet.
Erfaring, år af research og en streng udvælgelsesproces blandt de mange fade, har skabt et stort udvalg af ”single rom” – tro mod rommens hjerte – unik og uforglemmelig!

A.H. Riise Rom & Likør "World Class Rum!"

A.H. Riise Rom er en hyldest til én af de mest entrepenante danskere, Albert Heinrich Riise, der med stor succes drev sit apotek i Charlotte Amalie på St. Thomas i perioden 1838 til 1878. Her åbner han St. Thomas Apothecary Hall A.H. Riise.

Albert var pioner indenfor destillation af rom og bitter, der i starten blev brugt som en kærkommen medicin mod maveonder og andre genvordigheder. Han udviklede brands som Old St. Croix Brand, Riise’s Guava rom, A.H. Riise rom med flere.

Fra Sankt Thomas til Frederiksberg - Efter at Albert Riise havde sikret sig arvefølgen i sit caribiske Skt. Thomas apotek ved at overlade til svigersønnen Jens Alfred Alexius Jørgensen, rejste han og hustruen til København. Han købte en stor villa på Frederiksberg Allé 12, som han kaldte ”Villa St. Thomas”.

Twezo Rum

Twezo Rum er en serie af rom der aftappes af den anerkendte Cognac producent Maxime Trijol, som opkøber romfade forskellige steder i Caribien og i Europa. Maxime Trijol har produceret noget af markedets bedste Cognac siden 1859

Abuelo Ron Panama

Hundrede år efter, at Don José startede sit destilleri i Pesé, er det nu tredje generation Varela Hermanos, der viderefører familietraditionerne som romproducent – og i dag er Varela Hermanos Destillery førende i Panama.

Grundet klimaet i Pesé Panama er Abuelos lagringsfacilteter unikke i rom-verdenen. I den lille fertile dal i Azuero Peninsula, hvor destilleriet ligger, er der moderat nedbør, kolde nætter og fugtige dage - hvilket påvirker rommens udvikling særdeles hensigtsmæssigt.

Sukkerrørene bliver sået og høstet med håndkraft, sukkerrørene dyrkes på egne marker, rommen destilleres på egne kedler og rommen lagres på ex bourbonfade i egne lagerhuse - En raffineret, elegant og helt rigtig ”Single estate rom”!

 

Ron Millonario

"Between the sea and the great forest a legend matures"

Rommens karakter kommer med tiden - Ron Millonario produceres i den gamle kolonne apparat, der ankom fra Glasgow sammen med destilleringskunsten i starten af det 20. århundrede. På sin lange rejse mod en harmonisk og moden karakter, hviler Ron Millonario i exceptionelle egetræsfade, der tidligere har huset bourbon og sherry. Her forbliver rommen uforstyrret indtil den skal bruges - Fordi perfektion tager tid!

Diverse rom

Cognac - her et udvalg:

Cognac Maxime Trijol

Historien starter i 1859 hvor familien Trijol installerer det første destilleringsapparat, og påbegynder produktionen af cognac i selve hjertet af Cognac-regionen. Fire generationer har efterfølgende haft ansvaret, og i et roligt, men sikkert tempo, er kapaciteten blevet udbygget gennem årene. Maxime Trijol producerer i dag "eaux-de-vie" på tyve Charente-stills, og er i dag regionens største familieejede producent. Langt det meste cognac sælges til de store aktører, men familien har valgt at sortere lidt i varerne, og tager selv de absolut bedste fade fra, som efterfølgende tappes under eget navn.

Alle Cognac´er af meget høj kvalitet. Dette understreges bl.a. af de mange medaljer og udmærkelser Maxime Trijol har opnået igennem de seneste år.

Diverse cognac

Gin - her et udvalg:

Vi har en perlerække af forskellige gin fra 10 forskellige lande,  allesammen har deres unikke sammensætning, som giver hver enkelt dets specielle karakter.

Syv Sind Gin

Om de Syv Sind

 

I byen Sall ved Hammel, ligger Sall Whisky Distillery.

Der er noget smukt i at lave fejl. Det er derfor vi starter ved begyndelsen.
Det er sådan vi alle lærer!

Her er syv unge fyre, med forskellig baggrund i gang med at arbejde med deres eventyr: at skabe en helt lokal whisky, med helt eget og hjemmedyrket korn i produktionen. 100% lokale ingredienser, dyrket i den Østjyske muld. Whiskyen ligger og modner og er klar om et par år.

Hvis vi ville tjene en hurtig skilling, var vi ikke i denne branche, men på et kasino.

Whisky tager minimum 3 år at modne.

Imens udnyttes ventetiden, for de syv gutter, sidder ikke stille.

Men først lidt om de syv:

SYVSIND: vores forskellige væremåder og karakterer:

De Syv Sind tæller en civilingeniør, en ingeniør, to der har MA i arkæologi, en arkæolog, en økologirådgiver, en der har MA i æstetik. Med fritidsinteresser indenfor whisky, ølbrygning og musik.

Med nysgerrigheden som fyrtårn er
SYV SIND GIN
et springbræt mod nye smagsoplevelser.

 

Syv Sind fordi:

Der er syv mand i destilleriet og ginnene indeholder altid syv smagsgivere/botanicals. Ginnen destilleres meget langsomt i en kobber pot still med en økologisk hvedebase. Med de mange smagsgivere og selvfølgelig den obligatoriske enebær, bliver ginnen rig på æteriske olier. Det er olierne, der giver smag og en fed tekstur. SyvSindGin koldfiltreres ikke, for det går ud over smagen, da olierne her fjernes, skriver Snævar Albertsson, og tilføjer, at andre gør det af æstetiske grunde, men SyvSindGin får bevidst et smukt tåget skær, når den står lidt koldt eller blandes med tonic. Denne gin kan også nydes rent.

De fremhævede ord i teksten er Syv Sinds egne.

Vin og Gavehuset har besøgt det hyggelige destilleri, hvor vi fik rundvisning og en god snak.

Du kan se flere billeder på vores Facebookside.

Vi tog et læs varer med hjem, så vi har både Første Sind Gin og Andet Sind Gin (orange) på hylden.

Kom ind og smag.